Zapiekanka z łososiem

Tłuste ryby morskie uchodzą za jedne z najzdrowszych ze względu na zawartość zdrowych tłuszczy i łatwo przyswajalnego białka, witamin A, C, B12, dobrze absorbowanego żelaza, wapnia , fosforu (między innymi, więcej tutaj). Przepis na łatwą zapiekankę z łososiem adaptowany z książki „Ryby i owoce morza”.

IMGP6945SKŁADNIKI

– 4 średnie ziemniaki

– 500 g filetów z łososia

– brokuły

– bulion warzywny lub osolona woda

– 5 jajek

– cytryna

– opcjonalnie: sos worcester

– gałka muszkatołowa

– świeżo zmielony pieprz

– pieprz kajeński

– sól

KROKI

1. Obrane i pokrojone ziemniaku ugotować w bulionie lub osolonej wodzie, wyjąć i odsączyć.

2. W tym samym garnku ugotować brokuły podzielone na różyczki, wyjąć i odsączyć.

3. Łososia pokroić na kawałki, posypać pieprzem, lekko posolić, skropić sosem worcester i cytryną i chwilę blanszować w wodzie po ziemniakach i brokułach.

4. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, brokuły i łososia. W naczyniu zmieszać jajka z pieprzem, gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i polać nimi zapiekankę.

5. Zapiekać ok 20 min w 200 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *