Bakaliowe kuleczki

Przepisów na słodkie kuleczki jest masa, z kaszą, z czekoladą, z czym tylko mamy ochotę. Mi najbardziej smakują te kuleczki z suszonych owoców, słonecznika i orzechów. Nie wymagają gotowania, nie zawierają cukru a wykorzystują naturalną słodycz owoców.

kulki bakaliowe1 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na około 35 sztuk)

– 1/2 szklanki suszonych fig

– 1/2 szklanki suszonych daktyli

– 1 szklanka rodzynek

– 1/4 szklanki nasion słonecznika

– 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich

– 1 łyżeczka cynamonu

– wiórki kokosowe do obtaczania

kulki bakaliowe2 (1 of 1)

KROKI

1. Z fig odciąć twarde końcówki. Wszystkie suszone owoce zmielić (mocnym blenderem lub w malakserze). Owoce można namoczyć wcześniej, żeby nie ryzykować spalenia blendera.

2. Domieszać cynamon. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek.

3. Dłonie lekko zmoczyć, formować małe kuleczki i obtoczyć w kokosie.

4. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Można spokojnie przechowywać 3 dni w lodówce, niestety dłużej się u nas nie zachowały :-)

Przepis dodaję do akcji:

W orzechowym raju 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *