Bezglutenowa Tarta Dyniowa

Ta bezglutenowa tarta dyniowa zyskała uznanie mojego wymagającego męża. Dynia niezmienne króluje w mojej kuchni jesienią i nadal znajduję pomysły na ciekawe wykorzystanie tego warzywa. Doskonale smakuje z odrobiną cynamonu i kokosem. O wartościach zdrowotnych dyni już pisałam – w skrócie: dynia jest bogata w witaminy i minerały (w tym cynk, ważny dla zdrowia mężczyzn) a przy tym niskokaloryczna i pozbawiona sodu, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga przy walce z nadciśnieniem i nadwagą, odkwasza organizm.

Poniżej przepis na bezglutenową chrupiącą tartę z musem z pieczonej dyni.

 

TartaDynia1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

Spód:

– 1 szklanka mąki kukurydzianej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1/2 szklanki mąki gryczanej

– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka soli

– 120 ml oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego)

– 80-100 ml wody

Masa dyniowa:

– puree z 1 pieczonej dyni średniej wielkości (najlepiej hokkaido) – ok 3-4 szklanki

– 3-4 szklanki świeżego szpinaku

– 1 cebula

– 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego

– 1 szklanka mleka kokosowego

– opcjonalnie: łyżka kremu kokosowego

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/4 łyżeczki suszonego imbiru

– 1 łyżka octu jabłkowego (najlepiej eko)

– sól i pieprz

– świeża bazylia

– zielone sałaty do podania (rukola, roszponka, rzymska)

 

TartaDynia3 (1 of 1)

KROKI

1. Suche składniki na spód zmiksować, dodać olej i dalej miksować, dodać wodę i dalej miksować. Wody dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję kruchego ciasta, które następnie przekładamy na formę do tarty, uklepujemy i formujemy boczki. Ciasto trzeba nakłuć widelcem, żeby utrzymało kształt i piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

2. W tym czasie drobno pokrojoną cebulę zeszklić i dodać grubo posiekany szpinak. Po ok 3 minutach, kiedy szpinak dopiero zaczyna więdnąć wyłączyć płomień i odstawić do ostygnięcia.

3. Puree z dyni zmiksować z mlekiem, siemieniem lnianym i przyprawami, na końcu łyżką wmieszać szpinak z cebulą. Przełożyć na zapieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika na ok 20 minut.

4. Podawać posypane świeżą bazylią z ulubioną sałatą.

TartaDynia2 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *