Ta bezglutenowa tarta dyniowa zyskała uznanie mojego wymagającego męża. Dynia niezmienne króluje w mojej kuchni jesienią i nadal znajduję pomysły na ciekawe wykorzystanie tego warzywa. Doskonale smakuje z odrobiną cynamonu i kokosem. O wartościach zdrowotnych dyni już pisałam – w skrócie: dynia jest bogata w witaminy i minerały (w tym cynk, ważny dla zdrowia mężczyzn) a przy tym niskokaloryczna i pozbawiona sodu, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga przy walce z nadciśnieniem i nadwagą, odkwasza organizm.
Poniżej przepis na bezglutenową chrupiącą tartę z musem z pieczonej dyni.
SKŁADNIKI
Spód:
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/2 szklanki mąki gryczanej
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
– 120 ml oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego)
– 80-100 ml wody
Masa dyniowa:
– puree z 1 pieczonej dyni średniej wielkości (najlepiej hokkaido) – ok 3-4 szklanki
– 3-4 szklanki świeżego szpinaku
– 1 cebula
– 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1 szklanka mleka kokosowego
– opcjonalnie: łyżka kremu kokosowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
– 1 łyżka octu jabłkowego (najlepiej eko)
– sól i pieprz
– świeża bazylia
– zielone sałaty do podania (rukola, roszponka, rzymska)
KROKI
1. Suche składniki na spód zmiksować, dodać olej i dalej miksować, dodać wodę i dalej miksować. Wody dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję kruchego ciasta, które następnie przekładamy na formę do tarty, uklepujemy i formujemy boczki. Ciasto trzeba nakłuć widelcem, żeby utrzymało kształt i piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2. W tym czasie drobno pokrojoną cebulę zeszklić i dodać grubo posiekany szpinak. Po ok 3 minutach, kiedy szpinak dopiero zaczyna więdnąć wyłączyć płomień i odstawić do ostygnięcia.
3. Puree z dyni zmiksować z mlekiem, siemieniem lnianym i przyprawami, na końcu łyżką wmieszać szpinak z cebulą. Przełożyć na zapieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika na ok 20 minut.
4. Podawać posypane świeżą bazylią z ulubioną sałatą.