Bezglutenowe muffiny z dyni i kaszy kukurydzianej

Wczorajszy eksperyment zaliczam do udanych, więc dzielę się przepisem na bezglutenowe muffinki z dynią i kaszką kukurydzianą.

MuffinyKukuDynia (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 18 sztuk)

– 2 i 1/2 szklanki tartej dyni

– 3 jajka

– 1 i 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej

– 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego

– 1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego)

– 200 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego)

– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– pół łyżeczki suszonego imbiru

– czubata łyżeczka cynamonu

KROKI

1. Dynię zetrzeć. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko. W oddzielnej misce zmieszać kaszkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

2. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką i dodać tartą dynię.

3. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać kaszkę lub więcej dyni.

4. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

1 Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *