Bezglutenowe tortille

Łatwy przepis na domowe tortille z mąki kukurydzianej.

IMGP6613

SKŁADNIKI (na 8 niewielkich tortilli)

– 1/2 szklanki wrzątku

– szklanka mąki kukurydzianej

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– pieprz, sól

KROKI

1. Do wrzątku domieszać drewnianą łyżką mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i oliwę, dodać pieprz i sól.

2. Ciasto wyrobić ręcznie na jednolitą masę.

3. Z masy formować kulki wielkości orzecha i rozwałkować na niewielkie placki.

4. Smażyć na suchej patelni z obu stron. Po zdjęciu z patelni zawinąć w ściereczkę, żeby tortille zachowały wilgoć.

5. Świetne z blanszowanymi warzywami, surówkami i wszelkimi pastami warzywnymi.

IMGP6597

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *