Bezglutenowy chleb drożdżowy

Rzadko piekę chleb, ale wiosna skłania mnie do pieczenia, kusi i nęci wizją koca na trawie, koszyka pełnego jedzenia łatwo przenoszonego i łatwo przygotowywanego. A pieczywo, zwłaszcza bezglutenowy chleb drożdżowy zalicza się do tej kategorii.

Wyzwanie z chlebem bezglutenowym polega na tym, że szybciej traci wilgoć i staje się czerstwy niż tradycyjny chleb z glutem. Podpatrzyłam trick z ziemniakiem u Joli Słomy i Mirka Trymbulaka i teraz bezglutenowy chleb drożdżowy piekę z dodatkiem gotowanych ziemniaków właśnie.

 

ChlebDrożdżowyRyżowy1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 1 bochenek)

– 1 1/2 szklanka mąki ryżowej

– 1 szklanka mąki kukurydzianej

– 1 szklanka mąki z tapioki (lub skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej)

– 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

– 3 ziemniaki

– 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego

– 1/2 szklanki pestek dyni (lub słonecznika lub mix)

– 50 ml oleju tłoczonego na zimno

– 300 ml ciepłej wody

– 1 płaska łyżka soli

– 1 czubata łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego

– 1 płaska łyżka czarnuszki (można zamienić na kminek jeśli ktoś preferuje)

 

ChlebDrożdżowyRyżowy2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, chwilę przestudzić i zblendować z odrobiną wody na coś co przypomina mus owocowy.

2. Drożdże rozrobić z odrobiną ciepłej wody, cukrem i 1/2 szklanki mąki ryżowej i odstawić na 30 minut aż zaczyn zacznie bąblować.

3. Suche składniki wymieszać w misce. Drożdże dolać do ziemniaków i dobrze wymieszać, po czym wszystko przelożyć do suchych składników, dodać olej i stopniowo wodę i dokładnie zmiksować (ok 10 minut).

4.  Ciasto przełożyć łyżką do formy i odstawić do zimnego piekarnika na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 80 minut. Po 40 minutach wyjąć z foremki na kratkę i obrócić. Przechowywać owinięty lnianą ściereczką. Dzięki dodatkowi ziemniaków chleb pozostaje wilgotny kilka dni.

 

ChlebDrożdżowyRyżowy3 (1 of 1)

 

1 Komentarz:

  1. Chleb robiłam dzisiaj. Wyszedł przepyszny, polecam. Wszystko dokładnie jak wedle przepisu. Jest wilgotny w środku, skórkę ma chrupiącą. Muszę przyznać że nawet spory wyszedł. W smaku różni się od chleba kupnego. Dodałam mąkę jaglaną bo nie miałam kukurydzianej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *