Bezglutenowy chlebek z batatów

Ten bezglutenowy chlebek z batatów przygotowałam z braku pomysłu na wykwintny niedzielny obiad. W lodówce przechowały się dwie porcje dyniowego curry z poprzedniego dnia, ale nie miałam ochoty na klasyczne połączenie z ryżem. Zaczęłam wertować książki kucharskie w poszukiwaniu inspiracji i tak trafiłam na fantastyczny, zaskakujący i sycący bezglutenowy chlebek z batatów. Wraz z dyniowym curry i kiszoną kapustą stworzył ślicznie pomarańczowy, prosty posiłek.

chlebekBatatowy2 (1 of 1)

Chlebek z batatów świetnie sprawdzi się jako ciepły dodatek do wszystkich gęstych zup, warzywnego gulaszu, sycących dań jednogarnkowych.

Przepis na ten bezglutenowy chlebek z batatów jest oparty na przepisie z książki Pippy Kendrick „Free-From Food for Family & Friends”, która zawiera ponad 100 przepisów na dania bez glutenu, bez produktów mlecznych i bez jajek. Klikając na książkę poniżej, zobaczysz ją na amazonie.

ksiazka

U mnie zamiast gotowej mieszanki mąk bezglutenowych znajdziecie proporcje na domową mieszankę mąk bezglutenowych i mielonego siemienia lnianego.

chlebekBatatowy4 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 3-4 porcje jako dodatek do dania)

– 1 duży batat (około 300 g bez skóry)

– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1/2 szklanki mąki ryżowej

– 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

– 1/2 łyżeczki soli

– 65 ml wody

 

chlebekBatatowy1 (1 of 1)

 

KROKI

1. Bataty obrać, pokroić na grubą kostkę, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok 10 minut. Bataty odcedzić i zblendować na gładkie puree.

2. Mąki wymieszać mikzerem razem z solą, siemieniem lnianym, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać oliwę i dalej miksować. Dodać puree z batata, wodę i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy.

3. Rękami wyrabiać ciasto przez około minutę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować chlebek o promieniu ok 15 centymetrów. Przed włożeniem do piekarnika nożem naciąć na 8 równych kawałków.

4. Po upieczeniu podzielić na kawałki i podawać ciepły.

 

chlebekBatatowy3 (1 of 1)

 

Przepis dodaję do akcji:

Walentynkowe menu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *