Bezglutenowy jabłecznik z mąki jaglanej i ryżowej

Nie wyobrażam sobie jesieni bez szarlotek w rozmaitych wersjach. Tutaj lekko zmodyfikowany przepis z fantastycznego e-booka z przepisami z kaszy jaglanej. Smakowity, więc dzielę się :-)

IMGP7101

SKŁADNIKI

– 2/3 szklanki mąki jaglanej

– 1/2 szklanki mąki ryżowej

– 1/6 szklanki zmielonego siemienia lnianego (ja używam młynka do kawy)

– 3 jajka

– 1/3 ulubionego oleju tłoczonego na zimno

– 4 duże jabłka

– 1/3 ksylitolu (lub innego zdrowego słodzika)

– 1 łyżka kakao lub karobu

– łyżeczka sody oczyszczonej

– szczypta soli

– łyżeczka soku z cytryny

– cynamon, suszony imbir

– gorzka czekolada, łyżka masła klarowanego i orzechy włoskie do dekoracji

KROKI

1. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z ksylitolem na gładką masę.

2. Wymieszać suche składniki: mąki, sodę, sól, cynamon, imbir, kakao.

3. Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę.

4. Do żółtek powoli wmieszać suche składniki, olej, sok z cytryny, dodać jabłko i na końcu pianę.

5. Piec w foremce o średnicy 26 cm przez ok 40 min w 170 stopniach. Można polać czekoladą stopioną w kąpieli wodnej z masłem i posypać orzechami włoskimi.

IMGP7088


IMGP7106

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *