Błyskawiczny majonez domowy

Majonez domowy to świetna alternatywa dla sklepowych produktów, pełnych konserwantów i poprawiaczy smaku. Ponadto można go przygotować na bazie ulubionego oleju tłoczonego na zimno a te stanowią cenny element codziennej diety. Oleje tłoczone na zimno są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane z pożywieniem.

Dzisiaj prezentuję Wam ultra-szybki majonez domowy bez konserwantów i sztucznych składników. W smaku dużo lepszy od sklepowego. Czas wykonania: 3 minuty (to nie jest ściema :-))

 

Majo (1 of 3)

 

SKŁADNIKI

– 2 jajka

– 250 ml oleju tłoczonego na zimno o neutralnym smaku (np. dobrej jakości olej tłoczony na zimno ze słonecznika lub z pestek winogron)

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki pieprzu

– 1 łyżeczka tahini

– opcjonalnie (ale polecane :-)): 1 łyżeczka ziaren gorczycy (zmielonych w młynku do kawy)

 

Majo (2 of 3)

 

KROKI

1. W wąskim naczyniu (np. w  słoiku) rozbić jajka, przyprawić, wlać olej.

2. Blender przyłożyć do dna i zacząć blendować składniki od dołu ku górze. Blender przesuwamy w górę kiedy na dole utworzy się biała emulsja, na każdej wysokości blendujemy kilkanaście sekund i od góry schodzimy ponownie w dół. Całość blendowania zajmuje poniżej 2 minut.

3. Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku do 2 tygodni.

To wersja absolutnie podstawowa. Można przygotowywać majonez z dodatkiem czosnku, kaparów, oliwek oraz innych przypraw w zależności od przeznaczenia.

Tutaj znajdziecie filmik pokazujący jak ubić majonez za pomocą blendera.

Majo (3 of 3)

3 Comments:

  1. Pingback: Sałatka z cieciorką, ziemniakami, sałatą lodową i sosem czosnkowym – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

  2. Jakiego oleju słonecznikowgo używasz? Mój majonez wyszedł bardzo niesmaczny, w smaku mocno czuć słonecznik :(

    • Agnieszka Hyla

      Dawno już nie robiłam majonezu, używałam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno w szklanej butelce lub oleju z pestek winogron. Najlepiej posmakować olej przed dodaniem i ocenić czy smakuje (najlepiej żeby był bardzo delikatny w smaku). Spróbuj z olejem z pestek winogron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *