Brownie z kaszą jaglaną i musem jabłkowym

Bezglutenowe, wegańskie brownie. Przemytnik kaszy jaglanej dla jaglanych niejadków :-)

brownie2 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 3 szklanki mleka roślinnego

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie, ewentualnie można zastąpić daktylami suszonymi)

– szczypta soli

– 2 jabłka

– duża szczypta cynamonu

– 1/2 szklanki orzechów brazylijskich lub migdałów

– 15 daktyli

– 3 łyżki kremu kokosowego (lub innego tłuszczu)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

– 100 g gorzkiej czekolady bezglutenowej

– 2 łyżki surowego kakao

– 2 łyżki karobu (można zmienić proporcję między kakao a karobem, ewentualnie użyć tylko kakao)

brownie1 (1 of 1)

KROKI

1. Kaszę ugotować na mleku z dodatkiem soli i ksylitolu (do gotującego się mleka dodać wypłukaną kaszę). Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, po 15 minutach można wyłączyć płomień i zostawić kaszę pod przykryciem. W trakcie gotowania nie mieszać kaszy.

2. Z jabłek zrobić mus z dodatkiem cynamonu (ja nie obieram jabłek, ale jeśli brownie ma być dla dziecka lub innego wymagającego konsumenta, lepiej obrać; zawsze dokładnie wypestkować).

3. Orzechy zmielić na mąkę (w urządzeniu wolnoobrotowym jak np. wyciskarka ślimakowa lub wysokoobrotowym). Daktyle zmielić na pastę. Jeśli nie mamy odpowiedniego urządzenia, orzechy i daktyle trzeba namoczyć i dopiero wtedy zblendować.

4. Ciepłą kaszę rozetrzeć łyżką drewnianą, dodać krem kokosowy, kakao, karob, połamaną czekoladę.

5. Na koniec mikserem wmieszać proszek do pieczenia, pastę daktylową, mąkę orzechową i mus jabłkowy.

5. Piec 40 min w 180 stopniach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *