Bułki z dynią (bez glutenu, wegańskie)

 

BułkiDyniowe4 (1 of 1)

 

Ten świetny przepis na bułki z dynią znalazłam w książce, którą już polecałam:„Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu” Teresy Reinman.

Bułki są ekspresowe w wykonaniu (nie trzeba ich odkładać do wyrośnięcia, nie trzeba robić zaczynu wcześniej) i bardzo smaczne. Najlepiej smakują oczywiście świeże, więc nie warto się powstrzymywać, tylko zajadać :-)

 

BułkiDyniowe1 (1 of 1)

 

 

SKŁADNIKI (na 14 niewielkich bułeczek)

– 160 g dyni hokkaido

– kubek mąki gryczanej (zmielonej niepalonej kaszy gryczanej)

– 1/2 kubka mąki ziemniaczanej

– 15 g świeżych drożdży

– 15 g oleju roślinnego

– łyżeczka soli

– 1/2 łyżeczki gumy guar

– łyżeczka nierafinowanego cukru muscovado

– 150 ml ciepłej wody

– 2 łyżki pestek z dyni (na wierzch)

 

BułkiDyniowe3 (1 of 1)

 

KROKI

1. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (hokkaido nie trzeba obierać).

2. Suche składniki wymieszać w misce, dodać tartą dynię, drożdże i ciepłą wodę. Wyrobić ciasto.

3. Formować małe okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pestki z dyni posiekać. Wierzch bułek posmarować mokrym pędzelkiem i posypać pestkami. Nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia.

5. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni. Piec przez 15 minut od momentu nagrzania piekarnika. Najlepiej smakują świeże!

Ja przy okazji pieczenia bułek, upiekłam resztę dyni pokrojoną w kawałki. Bułki świetnie smakują z pieczonymi warzywami i pastami warzywnymi.

 

BułkiDyniowe2 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *