Chałwowa jaglanka z owocami

ChalwowaJaglanka3 (1 of 1)

 

Dzisiaj przepis dla wszystkich, którzy kochają ciepłe i słodkie śniadania – bardzo szybka w przygotowaniu chałwowa jaglanka z owocami (lub bez). Mi najbardziej smakuje chałwowa jaglanka z aronią (na zdjęciach), ale można wykorzystać dowolne sezonowe owoce lub w ogóle z nich zrezygnować.

 

ChalwowaJaglanka2 (1 of 1)

 

Kasza jaglana jest zalecana przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ponieważ działa antywirusowo i zasadotworczo, osusza śluz i pozwala się pozbyć nadmiaru wilgoci z organizmu. Zatem na sezon jesienny to idealne śniadanie, zwłaszcza jeśli dodamy jagody lub aronię, które są źródłem witaminy C, witamin z grupy B i wspaniale pomagają zwalczać choroby.

 

ChalwowaJaglanka1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 1 porcję)

– 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

– kilka migdałów

– 2 łyżki tahiny (przepis na domową tahinę tutaj)

– 1 łyżka miodu

– opcjonalnie: łyżka suszonych owoców goji

– dowolne lokalne owoce: jagody, borówki, aronia, maliny, truskawki, gruszki, jabłka

 

ChalwowaJaglanka4 (1 of 1)

 

KROKI

1. Kaszę uprażyć w suchym garnku (czyli wsypujemy kaszę do garnka o grubym dnie i często mieszamy aż zacznie pachnieć), przelać wrzątkiem na sicie, przerzucić do garnka i zalać wrzątkiem w proporcji 1 część kaszy: 2 części wrzątku.

2. Owoce umyć i zagotować w niewielkiej ilości wody, gotować aż zaczną tracić swój kształt i zmieniać w owocową masę (mniej więcej tyle czasu ile kasza będzie się gotować).

3. Do kaszy dorzucić szczyptę soli, z grubsza pokrojone migdały i owoce goji i gotować pod przykryciem na niewielkim ogni przez 20 minut.

4. Do ugotowanej kaszy dodać tahinę i miód i dobrze wymieszać, można na chwilę przykryć żeby smaki się dobrze przegryzły.

5. W miseczce na kaszę wyłożyć owoce.

Wariant: Zamiast świeżych owoców dodać do gotowania kaszy orzechy, nasiona, suszone owoce. Po ugotowaniu dodać tahinę i miód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *