Chili z fasoli adzuki z batatem

ChiliFasolaAdzukiBatat2 (1 of 1)

 

Dzisiaj zapraszam na proste, rozgrzewające i aromatyczne danie – wegańskie chili z fasoli adzuki. Pikantne chili świetnie komponuje się ze słodkimi batatami i marchewką, tworząc pyszne i pożywne danie obiadowe.

 

ChiliFasolaAdzukiBatat1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

– 3/4 szklanki suchej fasoli adzuki

– 1 duży batat

– 3-4 marchewki

– 1 duża cebula

– 4 pomidory

– 250 ml pasaty pomidorowej

– 4-5 plasterków świeżego imbiru

– 2 suszone papryczki chili (więcej lub mniej w zależności od upodobań)

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 łyżeczka kolendry

– 1 łyżeczka kuminu

– kawałek laski cynamonu

– 3 goździki

– 2-3 sztuki zielonego kardamonu

– pieprz i sól

– olej kokosowy

– świeże zioła do podania: kolendra lub natka pietruszki

 

ChiliFasolaAdzukiBatat3 (1 of 1)

 

KROKI:

1. Fasolę zalać wodą i odstawić do namoczenia przez noc. Rano odcedzić, opłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości (na ogół około 80-90 minut). Zachować część wody z gotowania.

2. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, dodać drobno pokruszone papryczki chili (bez pestek, chyba że lubicie ogień), chwilę smażyć, dodać zmielony kumin i kolendrę (można to zrobić w młynku do kawy), następnie drobno posiekany imbir, kurkumę i pozostałe przyprawy. Przyprawy chwilę razem rumienić często mieszając.

3. Dodać drobno posiekaną cebulę i jeśli trzeba dolać odrobinę wody. Cebulę dusić około 5 minut. Dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę.

4, W między czasie pokroić marchew i batata (bez skóry) na grube kostki. Dodać do pomidorów, zalać pasatą, przykryć i gotować do miękkości warzyw (około 25 minut).

5. Kiedy warzywa są miękkie dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie wodę z gotowania fasoli jeśli jest taka potrzeba. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

6. Podawać z ryżem gotowanym z kurkumą i świeżymi ziołami, kolendrą lub natką pietruszki.

 

ChiliFasolaAdzukiBatat4 (1 of 1)

1 Komentarz:

  1. Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga – Bibimini smakuje po więcej informacji :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *