Chleb gryczany drożdżowy

ChlebGryczany2 (1 of 1)

 

Przepis na chleb gryczany na drożdżach od Atelier Smaku. Ostatnio sporo podróżuję (mało zatem czasu na eksperymenty w kuchni) a taki domowy, bezglutenowy chleb to dla mnie prawdziwy skarb. Jestem w stanie przeżyć w każdym gluteno-przepełnionym środowisku :-)

Chleb gryczany świetnie smakuje z dodatkiem czarnuszki lub kminku, w zależności od tego, który dodatek preferujecie. Dzięki ziemniakom trzyma wilgotność kilka dni (co w przypadku chlebów bezglutenowych należy do rzadkości).

 

ChlebGryczany1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 1 duży bochenek)

– 3 średnie ziemniaki

– 30 dag mąki gryczanej

– 20 dag skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

– 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

– łyżeczka soli

– łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego

– 300 ml wody

– 5 dag świeżych drożdży

KROKI

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach i przestudzić.

2. Zalać ciepłą wodą i zmiksować. Dodać drożdże, cukier i ponownie zmiksować.

3. Oddzielnie wymieszać mąki, sól, dodać ziemniaki z drożdżami, zmiksować, dodać olej i ponownie zmiksować (ok. 10 minut).

4. Ciasto przelać do formy i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

5. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w 200 stopniach około godziny aż skórka będzie chrupiąca.

6. Przechowywać zawinięty w lnianej ściereczce.

 

4 Comments:

  1. Mam pytanie tymi drożdżami to chyba jakaś pomyłka 25 dag nie 5 dag miał by być?

  2. I jaką foremka wymiary?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *