Chleb pełen orzechów i pestek bez mąki

Nie jestem fanem chleba. Nigdy nie byłam. Po przejściu na dietę bezglutenową chleba brakowało mi najmniej. Aż odkryłam ten przepis. W tym chlebku nie znajdziecie mąki, za to masę nasion i orzechów. Najważniejszym składnikiem jest babka jajowata (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub online), która absorbuje wodę, puchnie i trzyma cały chlebek razem. Babka jajowata zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie i jest częstym składnikiem suplementów diety wspierających pracę jelit. Zatem smacznie i zdrowo :-)

life changing bread1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 1 szklanka pestek słonecznika i dyni (w dowolnej proporcji)

– 1/2 szklanki siemienia lnianego

– 1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów

– 1 1/2 szklanki płatków jaglanych lub owsianych

– opcjonalnie: 2 łyżki nasion Chia

– 3 łyżki sproszkowanej babki jajowatej (lub 4 łyżki łusek)

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka syropu z agawy, klonowego lub innego roślinnego

– 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego

– 1 1/2 szklanki wody

life changing bread3 (2 of 2)

KROKI

1. Wymieszać suche składniki. Syrop roślinny, wodę i tłuszcz ubić mikserem/blenderem i dodać do suchych składników.

2. Całość bardzo dobrze wymieszać. Być może będzie trzeba dodać 1-2 dodatkowe łyżki wody.

3. Przełożyć do silikonowej foremki i wyrównać wierzch łyżką. Odstawić na minimum 2 godziny lub całą noc. Silikonowa foremka sprawdza się najlepiej z tego względu, że można odciągnąć ścianki i sprawdzić czy chlebek się trzyma.

4. Piec w 175 stopniach z termoobiegiem na kratce na środku piekarnika. Po 20 minutach wyjąć z foremki, przewrócić do góry spodem i piec dalsze 40 minut. Chleb jest gotowy kiedy przy pukaniu w skórkę usłyszymy głuchy dźwięk.

5. Przed pokrojeniem trzeba poczekać do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w szczelnej torebce do 5 dni, ale raczej nie uchowa się tak długo.

life changing bread2 (1 of 2)

3 Comments:

  1. Pingback: Pasztet cieciorkowy z żurawiną - ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

  2. Pingback: Twarożek wegański z nerkowców - ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

  3. Bardzo Ci dziękuje za ten przepis, chlebek jest boski i cieżko przestać go jeść :) w koncu znalazłam super prosty przepis z którego chleb wychodzi – dzięki!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *