Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z mąki migdałowej

Pyszne ciasto czekoladowe o delikatnym smaku pomarańczy i migdałów. Nie tylko na Święta :-)

czekoladowe ciasto new3 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 2 nieduże pomarańcze

– 200 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)

– 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego

– 6 jaj

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 50 g kakao

– opcjonalnie: gorzka czekolada na polewę

KROKI

1. Pomarańcze w całości włożyć do garnuszka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po wyłączeniu odlać wodę i całkowicie wystudzić pomarańcze. Najwygodniej jest zrobić to dzień wcześniej.

2. Ugotowane pomarańcze (w całości ze skórą) włożyć do malaksera i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi kawałeczkami skórek.

3. Do malaksera dodać pozostałe składniki, zmiksować do połączenia. Nie należy miksować zbyt długo (dobrze by małe cząsteczki skórek były widoczne). Tak przygotowane ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 °C przez ok. 50 min.

4. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą.

Przepis Nigelli Lawson.

czekoladowe ciasto new2 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *