Ciasto Śliwkowe (bez cukru, bez glutenu, bez nabiału)

CiastoŚliwkWanil1 (1 of 1)

 

Od śliwek uginają się stragany, jesienne wieczory zachęcają do pieczenia. Zapraszam na ciasto śliwkowe na gryczanym spodzie przykrytym pieczonymi powidłami śliwkowymi i waniliowym kremem.

 

CiastoŚliwkWanil2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 250 g płatków gryczanych
  • 20 daktyli (bez pestek)
  • 1/4 szklanki stopionego oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

MASA ŚLIWKOWA

  • 30-40 śliwek
  • opcjonalnie: gorzka czekolada lub 5 czubatych łyżeczek karobu + 5 łyżeczek kakao
  • łyżeczka agaru

MASA WANILIOWA

  • 250 g tofu
  • 1/2 łyżeczki proszku z laski wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • łyżeczka agaru
  • kakao do posypania  wierzchu (lub tarta gorzka czekolada)

 

CiastoŚliwkWanil3 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Jeśli mamy suszone daktyle, trzeba je namoczyć w ciepłej wodzie przez minimum godzinę (zalewamy tylko tyle, żeby woda zrównała się z daktylami)
  2. W blenderze kielichowym zblendować odcedzone daktyle, płatki i pozostałe składniki spodu. Powoli dolewać wodę z daktyli i sprawdzać konsystencję. Masa ma się zacząć sklejać.
  3. Przełożyć ciasto do formy na tartę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut.
  4. Śliwki pokroić i przełożyć do naczynia do zapiekania i do pieca obok spodu. Śliwki piec aż rozpadną się na powidła (u mnie ciut ponad godzinę).
  5. Po wyciągnięciu śliwek z pieca dodać do nich połamaną czekoladę lub kakao z karobem i dokładnie mieszamy. Po czym dodać agar i znów dokładnie wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
  6. Tofu odsączyć, zblendować z sokiem z cytryny, syropem, wanilią. Agar rozmieszać z mlekiem i dodać do tofu, ponownie zblendować. Wstawić do lodówki.
  7. Na przestudzony spód przełożyć masę śliwkową i poczekać aż zastygnie. Po czym wylać masę waniliową, posypać kakao i wstawić wszystko do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto przechowywać w lodówce.

Wariant I: Jeśli unikacie lub nie możecie spożywać produktów sojowych, zamiast tofu do przygotowania masy waniliowej wykorzystajcie ugotowaną kaszę jaglaną. Wystarczy zblendować z wanilią, sokiem z cytryny, syropem i mlekiem roślinnym z agarem i gotowe.

Wariant II: Roztopioną czekoladę lub kakao dodać do tofu zamiast do masy śliwkowej.

CiastoŚliwkWanil4 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *