Ciasto truskawkowe z kaszy (bez cukru, bez glutenu, bez nabiału)

 

 

CiastoTruskKasza4 (1 of 1)

 

Kolejna odsłona truskawek – ta da – ciasto truskawkowe z kaszy. Krem truskawkowy z niepalonej kaszy gryczanej gotowanej na mleku roślinnym. Krem kokosowy z kaszy jaglanej gotowanej na mleku kokosowym. Wszystko to na chrupiącym spodzie kakaowym z pestek dyni i słonecznika. Zamiast cukru daktyle i syrop klonowy.

 

CiastoTruskKasza2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na formę 25 cm x 30 cm; 16 dużych porcji)

Na spód:

– 2 szklanki pestek z dyni i słonecznika (w dowolnej proporcji)

– 20 daktyli bez pestek

– 3 czubate łyżeczki surowego kakao

– 2 łyżki wody

Na warstwę truskawkową:

– 800 g świeżych truskawek

– szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej

– 2,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)

– syrop klonowy (tylko jeśli truskawki są mało słodkie)

Na warstwę kokosową:

– 2 szklanki mleka kokosowego

– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej

– 1/2 szklanki wiórek kokosowych

– sok z jednej cytryny

– 1/4 szklanki syropu klonowego

– 1 łyżeczka proszku z laski wanilii

– 2 łyżeczki agaru

– 1/2 szklanki mleka roślinnego (może być kokosowe lub inne)

– kilka truskawek do dekoracji

 

CiastoTruskKasza1 (1 of 1)

 

KROKI

1. Daktyle zalać ciepłą wodą na 30 minut, odsączyć i zblendować lub zmielić w urządzeniu wysoko- lub niskoobrotowym bez namaczania na pastę.

2. Zagotować mleko na kaszę jaglaną i gryczaną w oddzielnych garnkach. Kasze przepłukać na sicie. Dodać kaszę do mleka, zmniejszyć płomień i gotować aż kasza wchłonie mleko. Odstawić do schłodzenia.

3. Pestki zblendować z surowym kakao i pastą daktylową tak, żeby zostały grubsze kawałki (żeby spód chrupał). Dodać odrobinę wody i ocenić czy masa się klei. Jeśli nie, dodać jeszcze odrobinę wody.

4. Spód kakaowy wyłożyć na formę i schować do lodówki.

5. Truskawki oczyścić i zblendować na gładki mus. Kaszę gryczaną zblendować na gładko, dodać mus truskawkowy i dobrze wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Wyłożyć na spód i ponownie schować do lodówki.

6. Pół szklanki mleka rozmieszać z agarem i podgrzać. Kaszę jaglaną zblendować z sokiem z cytryny, wanilią, syropem i wiórkami kokosowymi. Posmakować i ewentualnie doprawić słodzidłem lub sokiem z cytryny. Dodać przestudzone mleko z agarem i ponownie zblendować. Wyłożyć na warstwę truskawkową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

7. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

CiastoTruskKasza5 (1 of 1)

 

CiastoTruskKasza3 (1 of 1)

 

Przepis dodaję do akcji:

Bezglutenowe Vege Wypieki

1 Komentarz:

  1. Super przepis! Muszę wypróbować i oczywiście akceptuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *