Ciasto ze śliwkami i budyniem (bez glutenu)

Trafiłam na świetną książkę z przepisami wegańskimi bezglutenowymi. Książka jest do kupienia w Polsce, została wydana w tym roku i może nie wszyscy o niej wiedzą. A ponieważ bardzo wartościowa – polecam!

„Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu” Teresy Reinman zawierają mnóstwo niebanalnych przepisów, przede wszystkim na słodkie i wytrawne wypieki ale nie tylko. Poza wieloma przepisami na bardzo ciekawe chleby, ciasta, naleśniki, znajdziecie tam również przepisy na pasty, zupy i sosy. Są to przepisy z wykorzystaniem składników, które naturalnie nie zawierają glutenu zamiast wysoko przetworzonych mieszanek/ zastępników. Wypróbowałam póki co kilka przepisów i wszystkie udane. Największym sukcesem cieszyło się u nas to ciasto ze śliwkami i budyniem. Zniknęło błyskawicznie, czego i Wam życzę :-)

 

CiastoŚliwkiBudyń2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

Na spód:

– 1,5 szklanki mąki gryczanej (zmielonej niepalonej kaszy)

– 4 łyżki mąki z amarantusa (w oryginalnym przepisie arachidowej)

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 5 łyżek cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)

– 125 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta gumy guar

– płaska łyżeczka proszku z laski wanilii

– 1/4 szklanki zimnej wody (w oryginalnym przepisie 2 łyżki)

Śliwki: około 1 kg świeżych śliwek

Budyń:

– waniliowy budyń bezglutenowy

– 0,25 litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe)

– 0,25 syropu ze stewii (można użyć wodę, w takim wypadku potrzebny jest jeszcze cukier/ksylitol)

W oryginalnym przepisie jest cukier, mleko sojowe w proszku i woda. Unikam mleka w proszku, jak przeczytacie skład zrozumiecie dlaczego :-)

 

CiastoŚliwkiBudyń4 (1 of 1)

 

KROKI

1. Suche składniki dobrze wymieszać, dodać olej i ponownie wymieszać, na końcu stopniowo dodawać wodę i zagnieść kruche ciasto.

2. Przygotować syrop ze stewii (jeśli go używamy), czyli po prostu: do garnuszka wlewamy 1,5 szklanki wody, szczyptę suchej stewii i zagotowujemy. Gotujemy kilka chwil i odstawiamy.

3. Przygotować budyń: proszek rozmieszać z 1/4 szklanki mleka, pozostałe mleko połączyć z 0,25 l syropu i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i szybko wymieszać. Odstawić.

4. Okrągłą formę wylepić kruchym spodem. Wypestkowane i podzielone na połowy śliwki ułożyć na cieście. Zalać ugotowanym budyniem

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35 minut (w oryginalnym przepisie 20 min, ale w moim przypadku było to za krotko).

 

CiastoŚliwkiBudyń3 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *