Ciecierzyca z mlekiem kokosowym

Dzisiaj coś dla wielbicieli ciecierzycy – ciecierzyca z mlekiem kokosowym. Przepis na szybki i smaczny wegański obiad w tym dziwnym czasie, kiedy korzeniowych resztki a młodych, wiosennych warzyw powoli przybywa. Świeżych ziół już pełno, więc warto korzystać i obficie sypać kolendrą.

 

CieciorkaCurry2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 4-5 porcji)

– 3/4 szklanki suchej cieciorki (można zastąpić ciecierzycą z puszki)

– 400 ml mleka kokosowego

– 2-3 marchewki

– 2 pietruszki

– 1 cebula

– łyżka startego korzenia imbiru + 2 cm kawałek

– 1 łyżeczka kuminu

– 1 łyżeczka kolendry

– 1-2 suszone papryczki chilli (według upodobań)

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 2-3 łyżeczki kurkumy

– sól

– olej kokosowy

– do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki

 

CieciorkaCurry1 (1 of 1)

 

KROKI

1. Cieciorkę namoczyć na noc, rano odcedzić, zalać świeżą wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem.

2. W międzyczasie w dużym garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać przyprawy i łyżkę startego imbiru, chwilę smażyć mieszając. Dodać starte na tarce warzywa i chwilę smażyć często mieszając. Można dodać odrobinę wody.

3, Po około 5 minutach dodać mleko kokosowe i zagotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Chwilę razem gotować.

4. Z pozostałego kawałka imbiru skroić wąskie paseczki. Kiedy cieciorka się ugotuje, odcedzić ją i przełożyć do sosu. Wierzch posypać paseczkami imbiru i świeżą pietruszką lub kolendrą. Najlepiej smakuje z ryżem.

1 Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *