Cukiniowa tarta

Dzisiaj zapraszam na wegańską tartę z tofu. Sprawdza się na ciepło i na zimno, jako danie główne lub przekąska.TartaCukinia2 (1 of 1)

SKŁADNIKI
Spód:
– 25 dag mąki kukurydzianej
– 12,5 dag mąki ziemniaczanej
– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
– 200 ml mleka roślinnego
– łyżeczka soli
Wierzch:
– 2 duże cukinie
– 1 cebula
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 300 g tofu
– 1/4 łyżeczki czarnej soli (imituje zapach jajka)
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1/4 szklanki mleka roślinnego
– koperek i garstka oregano

TartaCukinia1 (1 of 1)
KROKI
1. Cukinię zetrzeć, lekko posolić i odstawić na sicie na min 20 min.
2. Suche składniki na spód wymieszać mikserem, dodać olej i ponownie wymieszać, dodać mleko i wymieszać.
3. Ciasto przełożyć na formę do tarty i uformować brzeg. Ciasto ukłuć w kilku miejscach widelcem, żeby nie tworzyły się garby. Piec w 180 stopniach przez 15 min.
4. Cebulę zetrzeć, koperek posiekać i wymieszać z dokładnie odciśniętą cukinią.
5. Tofu zblendować z kurkumą, czarną solą, świeżo zmielonym pieprzem i mlekiem.
6. Warzywa wymieszać z pastą z tofu i siemieniem lnianym.
7. Masę wyłożyć na przepieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika na ok godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *