Curry z czerwonej soczewicy i dyni z mlekiem kokosowym

Wspaniałe, rozgrzewające danie na jesienne chłody.

CurryDyniaSoczewica1 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 5 porcji)

– 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy

– 400 g dyni

– duża cebula

– 0,5 cm kawałek świeżego imbiru

– szklanka mleka kokosowego

– szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)

– 200 g szpinaku

– ok 15 pieczarek

– łyżeczka zmielonego kuminu

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– łyżeczka curry

– suszona papryczka chilli (u mnie jedna, ale zależy od upodobań)

– masło klarowane lub olej do zeszklenia cebuli

CurryDyniaSoczewica2 (1 of 1)

KROKI

1. Soczewicę namoczyć na kilka godzin (poprawi to strawność potrawy, ale nie jest konieczne do ugotowania czerwonej soczewicy).

2. Jeśli pomidory są w sezonie, przygotować sos pomidorowy (na mocnym ogniu doprowadzić pokrojone w kostkę pomidory do wrzenia, zredukować płomień i gotować ok 40 minut).

3. Na patelni rozgrzać masło lub olej i dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki. Kiedy pieczarki się przyrumienią, dodać drobno posiekaną cebulę i imbir. Dodać kumin, kurkumę i curry i chwilę smażyć.

4. Dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię, przecier lub sos pomidorowy i kiedy danie zacznie bulgotać dorzucić odsączoną i przepłukaną soczewicę. Zredukować płomień i dusić pod przykryciem ok 20 minut.

5. Jeśli brakuje sosu dodać więcej przecieru lub bulionu warzywnego. Kiedy dynia i soczewica są miękkie, dodać mleko kokosowe.

6. Szpinak dokładnie umyć, przebrać i przelać wrzątkiem aż liście zwiędną. Pokroić na większe kawałki i dodać do curry na ostatnie 5 minut gotowania. Podawać z ryżem.

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni organizowanego przez Beę.

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 Komentarz:

  1. robiłem coś podobnego ale bez pieczarek, jakoś średnio mi tam pasują 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *