Curry z czerwonej soczewicy

Przepis na szybkie curry z soczewicy. Wyjdzie nawet, jeśli zapomnicie namoczyć soczewicę :-)

CurryCzerwonaSoczewica (2 of 2)

SKŁADNIKI (dla tłumu, na ok 10 porcji)

– 2 cebule

– 2 marchewki

– 2 średnie ziemniaki

– 2 szklanki czerwonej soczewicy

– garść rodzynek

– 500 g przecieru pomidorowego

– 3 szklanki bulionu warzywnego

– 2 łyżeczki mieszanki curry

– 1 łyżeczka kurkumy

– 3 plasterki świeżego imbiru

– 1-2 suszone papryczki chilli

– 1 łyżeczka kuminu

– 1 łyżeczka kolendry

– 2 łyżeczki soli

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 łyżki oleju kokosowego

– do posypania: natka pietruszki lub inne świeża zioła (np. kolendra)

– opcjonalnie: ząbek czosnku, pasta kokosowa

CurryCzerwonaSoczewica (1 of 2)

KROKI

1. Opcjonalnie: soczewicę namoczyć na kilka godzin.

2. Drobno posiekaną cebulę zeszklić w dużym garnku na oleju kokosowym (ok 8 min). Dodać drobniutko posiekany imbir, kurkumę, pokruszone chilli (bez pestek), drobno starty czosnek (jeśli dodajemy) i curry oraz rozbite w moździerzu kolendrę i kumin. Smażyć ok 2-3 minuty mieszając.

3. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki lub połówki plasterków. Ostrożnie dodać bulion warzywny i ziemniaki obrane i pokrojone w połówki plasterków lub mniejsze kawałki.

4. Dodać wypłukaną soczewicę i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut. Kiedy w garnku znajduje się zbyt mało bulionu, uzupełnić przecierem pomidorowym. Po ok 10 minutach dodać rodzynki.

5. Posolić i dodać sok z cytryny i pastę kokosową, jeśli z niej korzystamy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem obsypać natką pietruszki. Świetnie smakuje z ryżem i lekko podduszonym szpinakiem.

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 Komentarz:

  1. pyszne :) zaczynam przekopywać Twój blog w poszukiwaniu innych wege dań!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *