Curry z Tofu i Brukselką

Wiele osób nie lubi brukselki. Nic dziwnego, na ogół podawana jest w wersji rozgotowanej, jako bezkształtny i bezsmakowy dodatek do głównego dania. Brukselka najlepiej smakuje po króciutkiej obróbce termicznej. Poniżej znajdziecie przepis na danie kuchni indyjskiej z zimowymi warzywami – curry z tofu i brukselką. Ostrość curry zależy od ilości dodanego chilli, u mnie jest średnio ostre, ale zachęcam do dobrania ostrości według indywidualnych upodobań. Początkowo zaproponowana ilość przypraw może wydawać się zbyt duża, ale warto pamiętać, że to curry z tofu i brukselką jest gotowane na mleku kokosowym, co łagodzi wyrazistość/intensywność smaku masali.

 

ChanaMasala1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 6 porcji)

– 400 g tofu naturalnego

– ok 500 g brukselki

– 3 marchewki

– 500 ml przecieru pomidorowego

– 400 ml mleka kokosowego

– 1 duża cebula

– 2 łyżki startego świeżego imbiru

– 1/4 łyżeczka kurkumy

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 2 suszone papryczki chilli (lub więcej jeśli chcemy ostre)

– 1/2 łyżeczki kuminu

– 1 łyżeczka kolendry

– 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

– 3 ziarenka zielonego kardamonu

– 3 goździki

– 4-5 ziarenek czarnego pieprzu

– sól

– 2-3 łyżki oleju kokosowego

 

ChanaMasala2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Na suchej patelni uprażyć nasiona kopru włoskiego, kuminu, kolendry, goździki, kardamon, pieprz i pokruszone papryczki chilli (bez nasion). Prażyć często mieszając aż przyprawy zaczną pachnieć.

2. Rozgrzać olej, dodać tarty imbir, cynamon, kurkumę i drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać tofu pokrojone na kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać startą marchew, chwilę smażyć.

3. Dodać przecier pomidorowy, zagotować, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać mleko kokosowe i ponownie doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie brukselkę oczyścić, oderwać zewnętrzne liście i pokroić na wąskie paski. Dodać do garnka i gotować na niewielkim ogniu ok 8 minut. Doprawić solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *