Cykoria z owocami i orzechami

Niektórzy nie lubią cykorii. Do tego grona zalicza się mój mąż, więc szukam sposobów na oszukanie jego kubków smakowych. Dzisiaj cykoria z owocami i orzechami – przepis poniżej. W tym połączeniu gorycz cykorii jest ledwo wyczuwalna, przytulona do orzeźwiających pomarańczy i okryta słodkimi rodzynkami i żurawiną. Przekonajcie się sami :-)

cykoria2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

– 3 główki cykorii

– 2 pomarańcze

– 1 różowy grejpfrut

– 1 duże jabłko

– garść rodzynek

– garść suszonej żurawiny

– pół szklanki orzechów (włoskie, nerkowce, migdały)

– opcjonalnie: pestki dyni

– sok z cytryny

– oliwa

– szczypta soli

 

cykoria3 (1 of 1)

 

KROKI

1. Cykorię przekroić wzdłuż, wyciąć głąb, przekroić ponownie wzdłuż i poprzecznie w paski.

2. Pomarańcze i grejpfruta obrać, oczyścić z białych skórek i podzielić na kawałki wielkości kęsa.

3. Jabłko pokroić na kawałki wielkości kęsa (nie obierać) i pokropić sokiem z cytryny.

4. Orzechy i pestki dyni lekko podprażyć (najlepiej oddzielnie) na suchej patelni i jak tylko zaczną wydzielać zapach, przesypać do miseczki.

5. Przygotować dressing z 1 części soku z cytryny, 2 części oliwy i odrobiny soli. Najwygodniej składniki wymieszać w małym słoiczku (zakręcam taki słoiczek i potrząsam mocno aż uzyskam jednolitą emulsję).

6. Wszystkie składniki wymieszać, polać dressingiem i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Cykoria z owocami i orzechami potrzebuje czasu, żeby wszystkie smaki się połączyły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *