Cytrynowy jagielnik z makiem i kremem czekoladowym (bez cukru, bez glutenu, bez nabiału)

JagielnikCytrynowy3 (1 of 1)

 

Tuż przed świętami wrzucam przepis na cytrynowy jagielnik z makiem. To moje ulubione połączenie maku z cytryną. Tradycyjny świąteczny smak bez pieczenia, bez cukru, bez nabiału i glutenu. Podstawą tego ciasta jest kasza jaglana, idealna na zimną porę roku. Spód można przygotować z orzechów. Ja tym razem wykorzystałam pestki dyni, ponieważ ciasto przygotowywałam dla orzechowego alergika.

 

JagielnikCytrynowy1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na okrągłą formę o średnicy 28 cm)

Spód:

  • 15 suszonych daktyli
  • 10 suszonych śliwek
  • szklanka pestek dyni
  • 2-3 łyżki kakao

Masa cytrynowa:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki maku
  • skórka starta z 2 niewoskowanych cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub dowolnego innego

Krem czekoladowy:

  • 1 awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki syropu klonowego

 

JagielnikCytrynowy2 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Daktyle i śliwki moczyć w ciepłej wodzie przez minimum godzinę.
  2. W blenderze zmielić pestki dyni, dodać odsączone daktyle i śliwki, kakao i mielić dalej. Jeśli masa słabo się klei dodać kilka łyżek wody z moczenia owoców. Wstawić do zamrażalki.
  3. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sicie i ugotować w 2 szklankach wody pod przykryciem. Po około 15 minutach od zagotowania wody wyłączyć płomień i zostawić kaszę pod przykryciem na około 10 minut.
  4. W tym czasie zetrzeć skórkę z cytryn na drobnej tarce i wycisnąć z nich sok. Dodać do kaszy mleko i zblendować na gładką masę razem z syropem klonowym. Dodać sok i skórkę z cytryny i ponownie zblendować. Posmakować i ewentualnie doprawić słodzidłem lub sokiem z cytryny. Na koniec łyżką wmieszać mak.
  5. Masę przełożyć na spód i schować do lodówki.
  6. Krem czekoladowy przygotować miksując awokado z kakao i syropem i przekryć ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

 

JagielnikCytrynowy4 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *