Czekoladowa tarta gryczana (bez cukru, bez glutenu, bez nabiału)

Długo przyzwyczajałam się do smaku gryki w ciastach czekoladowych. To chyba najczęściej dostępne ciasto bezglutenowe w kawiarniach i vege barach. Mnie nigdy nie zachwycało, więc przygotowałam swoją łagodniejszą wersję, gdzie zamiast mąki gryczanej wykorzystuję płatki gryczane. Mam nadzieję, że ta czekoladowa tarta gryczana zasmakuje również wam.

 

TartaCzekoladowa1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

Na spód:

– 2 szklanki płatków gryczanych

– 7-8 łyżek wody (opcjonalnie w tym 2 łyżki wody różanej lub pomarańczowej)

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– szczypta soli

–1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego

– 4 łyżki słodu roślinnego (u mnie syrop daktylowy)

Na krem czekoladowy:

– 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej

– 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) + 1,5 szklanki wody do ugotowania kaszy

– 20-25 daktyli (w zależności od tego jak słodki krem chcemy uzyskać)

– tabliczka gorzkiej czekolady bezglutenowej

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– szczypta soli

– szczypta chilli

– 1 łyżka oleju kokosowej lub innego oleju tłoczonego na zimno o neutralnym smaku (np. z pestek winogron)

– łyżeczka agaru + 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe)

Na kokosową bitą śmietanę:

– 1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego

– 1-2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła

 

TartaCzekoladowa3 (1 of 1)

 

TartaCzekoladowa4 (1 of 1)

 

KROKI

Spód:

1. Wszystkie składniki zmiksować, wodę dodawać powoli, żeby kontrolować konsystencję. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku.

2. Przesypać wszystko do blaszki i palcami uformować spód i boczek. Nakłuć widelcem, żeby nie powstały pęcherze podczas pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.

Krem czekoladowy:

1. Daktyle namoczyć w ciepłęj wodzie przez kilka godzin.

2. Zagotować mleko z wodą, dodać kaszę i przyprawy. Gotować na małym ogniu.

3. Kiedy kasza jest miękka dodać odsączone daktyle, połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.

4. Wyłączyć płomień, dodać łyżkę oleju i zblendować wszystko na gładki krem.

5. Agar rozmieszać w zimnym mleku i lekko podgrzać. Dodać do masy, dokładnie zblendować. Wyłożyć na przestudzony spód.

Bita śmietana kokosowa:

1. Puszkę schować do lodówki na minimum 24 godziny.

2. Stałą część mleka ubić z łyżką syropu klonowego lub innego słodu (wodę odłożyć i dodać np. do curry). Krem wyłożyć na zimne ciasto. Można posypać kakao lub przybrać owocami. Przechowywać w lodówce.

 

TartaCzekoladowa2 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *