Czekoladowo-chałwowe ciasto z truskawkami (bez glutenu, bez cukru, bez nabiału)

Z pewnością ciasto z truskawkami pojawia się teraz regularnie na Waszych stołach, kocach piknikowych i w lunczowych pudełeczkach. Ciasto truskawkowe ma tysiące twarzy i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Dzisiaj zapraszam na ciasto z trzema pysznymi warstwami: spód z niepalonej kaszy gryczanej z sezamową pastą tahini, krem czekoladowy z tofu i truskawkowa polewa. Oczywiście bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Tym razem również bez pieczenia. Najlepiej smakuje po nocy w lodówce, więc polecam zrobienie wieczorem i delektowanie się od rana.

 

CiastoCzekoChałwTrusk2 (1 of 1)

CiastoCzekoChałwTrusk1 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na okrągłą formę o średnicy 26 cm)

Spód:

– szklanka niepalonej kaszy gryczanej

– 5-6 łyżek Tahiny

– 3-4 łyżki melasy z karobu

– opcjonalnie: 2 łyżki wody różanej

Krem czekoladowy:

– 500 g tofu

– 5 czubatych łyżek mieszanki surowego kakao i karobu w proszku (w dowolnej proporcji lub tylko jednego z tych składników)

– 4 łyżki melasy z karobu lub 2-3 łyżki syropu klonowego (w zależności od smaku, można wykorzystać dowolny słodzik – banany, daktyle itp)

–  opcjonalnie: 2 łyżki wody różanej (jeśli nie dodajemy wody różanej można dodać mleko roślinne lub wodę)

– trochę truskawek do ułożenia pod kremem

Polewa truskawkowa:

– 600 g świeżych truskawek

– 2 czubate łyżki łusek babki jajowatej

Do dekoracji:

– świeże truskawki

– płatki kokosowe lub migdałowe

CiastoCzekoChałwTrusk4 (1 of 1)

KROKI:

Spód:

1. Kaszę ugotować w 2 szklankach wrzątku (pod przykryciem, na małym ogniu) i odstawić do lekkiego przestudzenia.

2. Dodać karob, tahini, wodę różaną i zblendować na gładką masę.

3. Przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.

Krem czekoladowy:

1. Tofu odsączyć, pokruszyć i zblendować na gładko z wodą różaną, słodzidłem i kakao z karobem.

2. Posmakować i ewentualnie dodać więcej kakao, wody/mleka lub słodzidła.

3. Na zimnym spodzie z kaszy ułożyć oczyszczone i pokrojone w ćwiartki truskawki. Przykryć kremem czekoladowym.

Polewa truskawkowa:

1. Truskawki oczyścić i zblendować, dodać babkę jajowatą.

2. Wylać na krem czekoladowy i schować do lodówki (najlepiej na całą noc).

3. Przed podaniem posypać płatkami kokosowymi lub migdałami i udekorować świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

CiastoCzekoChałwTrusk3 (1 of 1)

 

Przepis dodaję do akcji:

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 Komentarz:

  1. wygląda obłędnie pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *