Czekoladowy chlebek bananowy (bez glutenu, bez cukru, bez nabiału)

BananaChocoBread2 (1 of 1)

Dzisiaj przepis na bezglutenowy czekoladowy chlebek bananowy. Poczciwe ciacho i niewymagające.

 

SKŁADNIKI

  • 3/4 kubka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kubka mąki ryżowej
  • 3 łyżki karobu + 3 łyżki surowego kakao (lub 6 łyżek tylko kakao lub karobu)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 kubka orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 12 łyżek wrzątku
  • 1/4 szklanki syropu daktylowego, klonowego lub innego
  • 1/2 kubka syropu ze stewii (wodę z dużą szczyptą suszonej stewii zagotować i przestudzić, listki wyjąć)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kamienia winnego)
  • szczypta gumy guar (opcjonalnie)
  • szczypta soli

 

BananaChocoBread1 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Siemię lniane zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i odstawić.
  2. Ugotować syrop ze stewii i odstawić do przestudzenia (chyba że decydujemy się słodzić czym innym, np. większą ilością syropu roślinnego).
  3. Suche składniki dobrze zmiksować: mąki, kakao, karob, przyprawy, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, gumę guar.
  4. Dodać galaretkę z siemienia lnianego, olej, syrop ze stewii i daktylowy i dalej miksować. Wkroić banany i miksować, aż nie będzie można ich rozpoznać.
  5. Na koniec łyżką wmieszać orzechy włoskie.
  6. Piec około 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *