Mleko owsiane inka

Napój owsiany inka – źródło witamin, błonnika i wapnia

Czy mleko owsiane jest zdrowe

Wykorzystanie mleka owsianego

Mleko owsiane inka jest bardzo smakowitym napojem mlecznym dla osób na diecie, mających alergie pokarmowe oraz dla wegetarian. Jest to odmiana mleka roślinnego, bardzo delikatna i nadająca się na wielokrotne wykorzystanie. Najbardziej znane są zupy mleczne z dodatkiem płatków owsianych, kukurydzianych, musli, kakao oraz owoców suszonych. Natomiast mleko owsiane inka można również wykorzystać jako bazę do kawy inki, kakao, a nawet kawy. Doskonale zastępuje tradycyjne mleko, a w smaku jest o wiele delikatniejsze. Dzieciom polecane jest mleko owsiane inka, ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bardzo sycące i głodu nie czuje się przez kilka godzin. Na dodatek zawiera szereg witamin głównie z grupy B, a także żelazo, magnez, czy mangan. Mleko owsiane można zabierać ze sobą do pracy, na uczelnię, do szkoły, w podróż i popijać zamiast herbaty czy wody słodzonej.

Przepisy z mleka owsianego

Mleko owsiane inka ma szereg różnych przepisów, dzięki czemu można skosztować je na wiele sposobów. Nadaje się nie tylko do picia na ciepło, ale również jako baza do racuchów, naleśników czy placuszków owocowo warzywnych. Zastępuje mleko krowie praktycznie w każdym przypadku, a w razie potrzeby można dolać wody, jeśli jest zbyt gęste. W smaku jest bardziej neutralne, dlatego warto dodawać owoce świeże, bakalie oraz owoce suszone. Mleko owsiane może być też użyte do deserów mlecznych, lodowych, czy nawet jaka podstawowy składnik budyniu. Coraz więcej osób kupuje mleko owsiane inka, ponieważ jest zamiennikiem mleka krowiego również do wypieków. Ciasta, ciasteczka, pączki, drożdżówki, rogaliki smakują wyśmienicie na mleku owsianym, a co najważniejsze są lekkie i sycące. Doskonale się ono łączy z drożdżami, dlatego wszelkie wypieki na jego bazie także będą aromatyczne. Osoby, które raz kupiły mleko owsiane inka, nie chcą już wracać do mleka krowiego, ponieważ jest ono o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Pomimo wyższej ceny, warto się na nie skusić, ponieważ jest to produkt naturalny.

Daniel

w górę