Dal z fasolki mung i pomidorów

Bogactwo kuchni indyjskiej nie przestaje mnie zadziwiać. Różnorodność tego, co w Indiach nazywa się dalem może powodować lekkie zagubienie u niejednego przyjezdnego. Dzisiaj przepis na dal z fasolki mung – wspaniale rozgrzewające i sycące danie z podprażonej fasolki mung z pomidorami. Oryginalna nazwa tego dania to tamar mung dal i można je przyrządzić jako zupę lub bardzo gęsty sos do podania z ryżem. Mnie zachwyciło, mam nadzieję, że Wam również podpasuje.

Przepis pochodzi z fantastycznej książki „Kuchnia Kryszny” zawierającej przepisy na wegetariańskie dania indyjskie. Książkę bardzo polecam, znajdziecie tam wiele ciekawych dań z produktów dostępnych w Polsce.

 

 

SKŁADNIKI

– 200 g fasolki mung

– 2 l wody

– 5 średniej wielkości pomidorów

– 3 liście laurowe

– 3 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju kokosowego

– 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

– 1 łyżeczka kminu rzymskiego

– 2 pokruszone suszone papryczki chili

– 2 łyżeczki startego świeżego imbiru

– 1 łyżeczka kurkumy

– 2 łyżki soku z cytryny

– świeża natka lub kolendra do posypania

 

 

KROKI

1. Fasolkę mung prażyć w garnku o grubym dnie przez 4-5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając. Brązowe ziarenka przesypać na sito i przepłukać. Wsypać do ziarnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, 1 łyżkę masła lub oleju i posolić. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień do średniego i gotować pod przykryciem przez ok 30 minut.

2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki ghee lub oleju, dodać nasiona czarnej gorczycy i przykryć. Kiedy nasiona przestaną strzelać, dodać kmin rzymski, chili, imbir i kurkumę. Smażyć przez ok 20 sekund ciągle mieszając.

3. Do przypraw dodać pokrojone pomidory i smażyć dalej. Po kilku minutach pomidory z przyprawami dodać do zupy, przykryć i gotować na małym ogniu aż fasolka rozpadnie się na papkę. Pod koniec gotowania doprawić sokiem z cytryny. Dal z fasolki mung i pomidorów można podawać z ryżem posypany świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *