Domowa uprawa kiełków

Dzisiaj chciałabym podzielić się prostym patentem na domowe kiełkowanie. Domowa uprawa kiełków wcale nie musi być czasochłonna ani wymagająca dużej ilości przestrzeni.

 

kiełki+pasta (1 of 1)

 

Po co jeść kiełki?

  • Kiełki to bogate źródło witamin, mikroelementów, aminokwasów, błonnika, chlorofilu.
  • Działają jak dodatkowy zastrzyk energii a są przy tym niskokaloryczne i lekkostrawne.
  • Regularne spożywanie kiełków zapobiega wielu groźnym chorobom.
  • Duża zawartość witaminy C może pomóc nam uchronić się przed wiosennymi infekcjami.
  • Kiełki lucerny to świetne źródło żelaza, świetne uzupełnienie diety roślinnej.
  • Kiełki soczewicy zawierają kwas foliowy i mają działanie krwiotwórcze, są bardzo polecane w okresie ciąży.
  • Kiełki brokułu polecane są w ramach profilaktyki nowotworów (zawierają sulforafan, który chroni przed wolnymi rodnikami i zwalcza stany zapalne.)

Wszystko co jest nam potrzebne to:

  • słoik
  • kompres gazowy
  • gumka recepturka
  • nasiona na kiełki

Najpierw kilka słów o nasionach:

  • Można kupić w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością nasiona przeznaczone na kiełkowanie, dostępne są również mieszanki nasion.
  • Kiełkować można także to, co wiele osób znajdzie od razu w domu jak soczewica, fasola adzuki, fasolka mung, kozieradka, gorczyca, proso, gryka, ryż, siemię lniane.
  • Kiełkować można różne rośliny w jednym słoiku. Niektóre kiełkują szybciej niż inne ale jeśli dbamy o naszą uprawę mamy trochę elastyczności z tym, kiedy zbierzemy kiełki.
  • Kiełkowałam różne rośliny, jedynym nieprzyjemnym zaskoczeniem okazała się dla mnie dynia (kiełki są piękne, ale bardzo gorzkie, dla mnie nie do zjedzenia.)

 

kiełki1 (1 of 1)

 

Do rzeczy, czyli jak to zrobić:

  1. Nasiona wsypujemy do słoika, zalewamy letnią lub zimną wodą (wody ma być dużo więcej niż nasion) i zostawiamy na kilka godzin lub na noc (ja chowam słoik do szafki, imitując brak słońca w ziemi lub używam słoika pomalowanego na ciemny kolor)
  2. Rano zakładamy kompres gazowy na górę słoika i mocujemy go gumką recepturką.
  3. Przechylamy słoik i pozwalamy wodzie się wylać. Słoik odkładamy do szafki i zostawiamy  do wieczora. Kiedy pojawią się pierwsze łodyżki wystawiamy słoik na działanie słońca.
  4. 1-2 razy dziennie zalewamy słoik letnią wodą, zostawiamy na kilka minut po czym odlewamy wodę. Nasiona na ogół potrzebują 3-5 dni na wyhodowanie kiełków.

 

kiełki3 (1 of 1)

Na zdjęciu mieszanka wykiełkowanej fasoli adzuki, fasolki mung i lucerny (alfa-alfa)

 

Kilka wskazówek na koniec:

  • Lepiej, żeby kiełki miały zbyt sucho niż zbyt wilgotno.
  • Warto wąchać kiełki przynajmniej 2 razy dziennie. Jeśli pojawi się nieprzyjemny zapach, wystarczy wyjąć je na sitko i przepłukać czystą wodą, umyć słoik i ponownie zainstalować kompres.
  • Najsmaczniejsze są kiełki zebrane tego samego dnia, ale można je przechować przez kilka dni w lodówce (warto je wtedy przelewać codziennie świeżą wodą)
  • Kiełki świetnie smakują na pastach warzywnych, w sałatkach, w zupach, jako dodatek do głównego dania. Właściwie to pasują do wszystkiego :-)

 

 

Na zdrowie i smacznego! Dajcie znać jak się udała uprawa :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *