Duszona kapusta kiszona z pieczarkami

Duszona kapusta kiszona w roli głównej. Taki sezon kapustny, więc przedstawiam moją propozycję na kapustę na ciepło. Przepis może nie jest szybki, bo duszenie trwa około 1,5 godziny, ale na pewno jest bardzo prosty i wymaga niewiele uwagi :-)

Wiem, wiem, bigos to to nie jest, ale w porównaniu z czasem potrzebnym na przygotowanie bigosu, moja kapusta bije go na głowę.

Duszona kapusta kiszona nie zawiera już dobroczynnych bakterii, o których pisałam w tym przepisie na kapustę na zimno. Żeby korzystać ze wszystkich zdrowotnych właściwości kapusty kiszonej, warto jeść ją surową. Natomiast odmiana jest mile widziana we wszystkim i myślę, że nawet amatorzy surowej kiszonej docenią ten przepis. Rozgrzewa, ma maślany, lekko kwaśny smak, który świetnie komponuje się z ziemniakami. I wspaniale wypełnia kuchnię aromatem kiszonej kapusty :-)

 

KapustaDuszona (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

– kapusta kiszona z dobrego źródła (bez octu)

– szklanka bulionu warzywnego

– pieczarki

– masło klarowane lub olej roślinny (wersja wegańska)

– pieprz i sól

 

KROKI

1. Kapustę lekko poszatkować, włożyć do garnka i zalać bulionem tak, żeby prawie zrównał się poziomem z kapustą. Gotować na wolnym ogniu ok 60 minut.

2. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki i podsmażyć na maśle lub oleju. Pod koniec smażenia doprawić pieprzem i solą.

3. Dodać do kapusty i całość gotować jeszcze około pół godziny. Taka kapusta to świetny dodatek do głównego dania, ale znam amatorów pałaszujących to jako danie główne :-)

Przepis dodaję do akcji:

Wegetariański obiad IV   Zimowy obiad wegański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *