Dyniowe placuchy

Jesień to najlepszy sezon na dynię. Warto korzystać z tego fantastycznego warzywa :-)

IMGP7441

SKŁADNIKI

– dowolna ilość tartej dyni

– jajko lub dwa

– odrobina mąki kukurydzianej (dosłownie 2 lub 3 łyżki)

– ewentualnie woda

– świeżo mielony pieprz

– odrobina soli

– olej kokosowy

KROKI

1. Dynię zetrzeć, dodać jajko, mąkę. Jeśli dyni jest bardzo dużo dodać dwa jajka. Jeśli dynia jest sucha można dodać odrobinę wody. Wszystko wymieszać aż będzie przypominać jednolitą masę (nigdy nie będzie to tak gładka masa jak masa naleśnikowa).

2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i formować placki z tartej dyni. Smażyć z obu stron aż zrobią się rumiane.

3. Podawać z warzywami lub dla słodkich łasuchów z dodatkiem syropu roślinnego (wtedy do ciasta nie dajemy pieprzu).

W wersji z większą ilością mąki wyglądają tak:

IMGP7277

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *