Fenkuł w soku pomarańczowym

Lubicie koper włoski? Pierwszy raz kiedy zobaczyłam to warzywo pomyślałam, że to najbardziej ‚extraterrestialna’ roślina jaką widziałam. Ale później poznałam topinambur, więc fenkuł nie dzierżył tego tytułu zbyt długo.

Każdy kto widział fenkuł przyzna, że jest pięknym warzywem z białą bulwą i zielonymi łodygami zakończonymi delikatną natką. Poza urodą ma nam do zaoferowania liczne benefity zdrowotne takie jak spora dawka:

– witaminy C, która jest ważnym przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki i mobilizuje układ immunologiczny do pracy

– potasu, który obniża ciśnienie tętnicze, redukując ryzyko zawału

– błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu we krwi i wiąże i pozawala usunąć potencjalnie rakotwórcze substancje z jelit

Więcej o właściwościach fenkułu znajdziecie tutaj a dokładne informacje o wartościach odżywczych tutaj.

 

Fenkul1 (1 of 1)

 

Poniżej znajdziecie przepis na fenkuł duszony w soku pomarańczowym. Idealnie nadaje się na zimową ciepłą kolację lub warzywny dodatek do głównego dania obiadowego.

Przepis pochodzi z książki ‚Kuchnia wegetariańska z fantazją’. Możecie zajrzeć do zawartości na amazonie (look inside)

ksiazkaBasics

 

SKŁADNIKI

– 4 fenkuły

– 1 czerwona cebula

– świeży lub suszony tymianek

– 2 pomarańcze

– 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

– 2 łyżki oleju kokosowego

– świeżo mielony pieprz

– sól

Fenkul2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Z fenkułów zdjąć zewnętrzną warstwę. Delikatną nać odłożyć do dekoracji. Fenkuły pokroić na ósemki i wykroić głąb.

2. Pomarańcze dobrze umyć i z jednej skroić cienko skórkę, pokroić na wąskie paseczki. Z obu wycisnąć sok.

3. W garnku rozgrzać olej kokosowy, włożyć nasiona kopru i fenkuł i obsmażyć go ze wszystkich stron.

4. Po ok 5 minutach domieszać cebulę pokrojoną w paseczki, tymianek, skórkę pomarańczową i wszystko podsmażyć.

5. Wlać sok pomarańczowy i dusić przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.

6. Przed podaniem posypać zieloną natką.

Przepis dodaję do akcji:
Niskokaloryczny styczeń   Zima  we Włoszech   Niski IG czyli świadome odżywianie   Zdrowy obiad    Zimowy Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *