Gryczana tarta z botwinką

Dzisiaj zapraszam na bezglutenową tartę z botwinką i sosem beszamelowym bez nabiału. Bardzo udana ta tarta z botwinką, wspomnę przy okazji. U mnie dwa pęczki botwinki, gdyż botwinkę pochłaniam w dużych ilościach i im więcej jej tym bardziej szczerzę się na myśl o konsumpcji. Ale jeżeli jesteście umiarkowanymi wielbicielami botwiny, jeden duży pęczek w zupełności wystarczy.

 

TartaBotwinka3 (1 of 1)

 

Niekiedy trudno jest dokładnie wyśledzić źródło inspiracji i wskazać konkretny przepis. W przypadku tej tarty okazało się to dość łatwe. Przepis na spód to lekko zmodyfikowana wersja przepisu na pizzę od smakoterapii, a pomysł na sos beszamelowy na bazie makaronu kukurydzianego od Asi z sojaturobię.

 

TartaBotwinka1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na tartę o średnicy 26 cm)

– 1 szklanka zmielonej kaszy gryczanej niepalonej (mąki gryczanej)

– 1 szklanka ciepłej wody

– 20 g świeżych drożdży

– łyżka syropu ryżowego lub innego

– łyżeczka oregano

– 1/2 łyżeczki tymianki

– szczypta soli

– 2 pęczki botwinki

– 1,5 szklanki kukurydzianego makaronu

– 300 ml mleka roślinnego

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1 łyżeczka czarnej soli

– 4 płaskie łyżeczki agaru

– 10 łyżek wody

– 2 łyżki oleju kokosowego

– świeżo zmielony pieprz

– koperek

 

TartaBotwinka2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać syrop ryżowy, 2 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Dodać resztę mąki, sól i zioła i wymieszać. Dolać resztę wody, tak żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją. objętość.

3. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i odstawić. Botwinkę umyć, oczyścić z wąsów, buraczki pokroić na wąskie plasterki, łodygi i liście posiekać.

4. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć plasterki buraczków, po kilku minutach dodać pokrojone łodygi. Przykryć i dusić około 25 minut. Dodać pokrojone liście i jeszcze chwilę dusić aż botwinka będzie miękka.

5. Ciasto przelać do okrągłej foremki i odstawić na bok aż zacznie rosnąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i zwiększyć temperaturę do 200. Po około 20 minutach spód powinien być gotowy.

6. Agar zmiksować z 10 łyżkami wody i odstawić. Makaron zblendować z mlekiem, gałką muszkatołową, czarną solą. Dodać agar i ocenić konsystencję. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodać więcej wody.

7. Spód posmarować połową sosu, na nim ułożyć botwinkę (odsączoną), na wierzch resztę sosu i ponownie włożyć do piekarnika na około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wstrzymać się z krojeniem na 5-7 minut.

8. Przed podaniem oprószyć pieprzem i posypać świeżym koperkiem.

 

 

1 Komentarz:

  1. właśnie rozważam w głowie, czy bezglutenowo i wegańsko to nie za dużo na raz, ale tarta wygląda przepysznie. chyba się skuszę póki jest botwinka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *