Gryczane Bliny

RacuchyGryczane4 (1 of 1)

 

Ten przepis został stworzony przez Atelier Smaku. Gryczane bliny to ostatnio hit w mojej kuchni. Przygotowanie zajmuje 30 min, z czego 20 min to czas potrzebny, żeby drożdże zapracowały. W tym czasie można przygotować pastę warzywną i sałatkę do blinów. Są pyszne świeżo usmażone prosto z patelni jak i chłodne po kilku godzinach. U mnie najczęściej z hummusem i świeżymi ziołami.

 

RacuchyGryczane1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 30 sztuk)

  • 50 dag mąki gryczanej (czyli zmielonej kaszy gryczanej)
  • 5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ciepła woda
  • olej kokosowy do smażenia

Jeśli lubicie czarnuszkę, możecie dodać do ciasta.

RacuchyGryczane3 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem.
  2. Suche składniki wymieszać, dolać drożdże i mieszać powoli dolewając ciepłą wodę aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta racuchowego.
  3. Rozgrzać olej kokosowy i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.

 

RacuchyGryczane2 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *