Gulasz z czarną fasolą i selerem naciowym

Kuzu, lub niekiedy kudzu, to sproszkowany korzeń rośliny porastającej Azję. Doskonale zagęszcza potrawy zarówno słodkie jak i wytrawne, nie zmieniając ich smaku (w przeciwieństwie do mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej). Ponadto ma kapitalne właściwości zdrowotne: zawiera żelazo, wapń oraz fosfor, w Chinach stosuje się kuzu w celu usunięcia toksyn z organizmu, jest zalecane przy grypie, migrenie, kłopotach z układem trawiennym, cukrzycy, alergii, nadciśnieniu. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdzają znaczenie kuzu przy leczeniu nałogu alkoholowego. Regularne spożywanie kuzu zmniejsza pragnienie alkoholu oraz negatywne skutki jego spożycia.

Kuzu jest w Polsce łatwo dostępne, wystarczy zajrzeć do okolicznego sklepu ze zdrową żywnością.

gulasz_fasola2 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 1 szklanka suchej fasoli czarnej

– 4-5 łodyg selera naciowego

– 1 cebula

– 1 czerwona papryka

– 5-6 pieczarek

– 2 łyżki kuminu (świeżo zmielonego)

– 1 łyżka słodkiej papryki

– 2 łyżki soku z cytryny

– szczypta nierafinowanego cukru trzcinowego

– świeżo zmielony pieprz

– sól

– 2 łyżki sosu sojowego Tamari (bezglutenowy)

– masło klarowane lub olej kokosowy

– kilka kropli oliwy lub oleju sezamowego

– 1,5 łyżki kuzu

gulasz_fasola3 (1 of 1)

KROKI

1. Fasolę namoczyć na noc. Ugotować w świeżej wodzie do miękkości, lekko posolić pod koniec gotowania. Można ugotować z listkiem laurowym, cząbrem lub kawałkiem wakame.

2. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki, seler naciowy w paski, cebulę w kostkę.

3. Na rozgrzanym maśle lub oleju zeszklić cebulę z pieczarkami, dodać paprykę, seler i fasolę. Posypać kuminem, słodką papryką, szczyptą cukru trzcinowego, dodać sok z cytryny i odrobinę soli. Podlać niewielką ilością wody (tak żeby przykryć całe dno) i potrzymać kilka minut na ogniu mieszając od czasu do czasu.

4. Wymieszać 1,5 łyżki kuzu z kubkiem wody (w temperaturze pokojowej) i oliwą lub olejem sezamowym i dodać do warzyw. W zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać można albo dodać wody albo wody z kuzu. Doprawić sosem sojowym.

5. Bardzo dobrze pasuje do ryżu krótkoziarnistego z odrobiną pietruszki i kozieradki.

gulasz_fasola1 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *