Hummus z czarnej fasoli

Bardzo lubię hummus z cieciorki, tutaj w wersji z czarnej fasoli. Stopień ostrości wedle uznania :-)

IMGP6591

Kolejność dodawania składników zgodna z pięcioma przemianami dla tych, którzy tak gotują.

SKŁADNIKI

– szklanka czarnej fasoli

– 4 łyżki tahini

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki cząbru

– 2 łyżeczki świeżo zmielonego kuminu (młynek do kawy świetnie się sprawdza do mielenia)

– czosnek (ilość według upodobań)

– pieprz kajeński (ilość według upodobań)

– sok z 1 cytryny

– łyżka świeżego tymianku

KROKI

1. Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości z dodatkiem cząbru. Zachować 1/2 szklanki wody z gotowania.

2. Zblendować fasolę z 1/4 szklanki wody (resztę być może będzie trzeba wykorzystać jeśli pasta będzie zbyt gęsta).

3. Blendując dodawać sok z cytryny, świeży tymianek, tahini, oliwę, czosnek, pieprz kajeński.

4. Przed podaniem polać oliwą. Świetnie pasuje do surowych i blanszowanych warzyw.

5. Hummus można przechowywać w słoiku w lodówce około tygodnia.

IMGP6589

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *