Indyjskie kulki warzywne, czyli Alu Kofta

Dzisiaj danie kuchni indyjskiej, skoro jestem w Indiach i cieszy mnie tutejsze jedzenie bardzo podzielę się prostym przepisem na alu kofty. Tradycyjnie Alu Kofta jest smażona. Tutaj znajdziecie przepis na kofty pieczone.

AlooKofta2 (1 of 1)

 

Przepis inspirowany podobnym z książki ‚Kuchnia Kryszny’

book

 

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

Kulki (około 20 sztuk):

– 5 średniej wielkości ziemniaków

– 1 niewielki kalafior

– 2 łyżeczki garam masali

– 1,5 łyżeczki soli

– świeżo zmielony pieprz (według upodobań)

– łyżeczka kurkumy

– 1 łyżka startego korzenia imbiru

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

– 1/2 natki pietruszki

– 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy

– 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego)

Sos:

– 1/2 czerwonej papryki

– 1 cebula

– 500 g passaty pomidorowej (w sezonie świeże pomidory)

– 1,5 łyżeczki kurkumy

– 1 łyżeczka zmielonego kuminu

– 2 suszone papryczki chilli

– 1 łyżka startego korzenia imbiru

– 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego

 

AlooKofta1 (1 of 1)

 

KROKI

1. Ziemniaki obrać, kalafior podzielić na różyczki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać przyprawy, mąkę, olej, natkę i wyrabiać dłońmi przez około 2 minuty. Ziemniaki powinny puścić tyle soku, że masa zacznie się kleić. Utoczyć kuleczki (im mniejsze, tym lepiej), ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec aż kulki się przyrumienią, w zależności od wielkości może to być 20 do 30 minut.

2. Na oleju lub maśle zrumienić imbir, chilli, kumin, kurkumę, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę i chwilę smażyć. Dodać passatę (lub świeże sparzone pomidory bez skóry pokrojone w grubą kostkę). Gotować sos pod przykryciem na niewielkim ogniu.

3. Alu Gobi podawać z ryżem, na sosie pomidorowym, posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

1 Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *