Jaglanka z pomarańczami

Dawno nie było przepisu śniadaniowego, a to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia :-) Dzisiejsze śniadanie – jaglanka z pomarańczami – wcale nie jest słodkie, zerknijcie na warianty opisane pod przepisem. Polecam wersję z burakami!

 

JaglanaPomarancze1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 pomarańcza
  • garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie: uprażone pestki dyni i/lub słonecznika
  • 3 cienkie plasterki świeżego imbiru pokrojone w kosteczkę
  • po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej, soli

KROKI

  1. Mleko i wodę zagotować, dodać przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, orzechy i przyprawy. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  2. W połowie czasu dodać do kaszy pomarańczę w cząstkach pokrojonych na ćwiartki. Całość zamieszać, przykryć i gotować pozostałe 10 minut.
  3. Przed podaniem posypać lekko uprażonymi pestkami dyni i/lub słonecznika.

 

JaglanaPomarancze2 (1 of 1)

 

W tej wersji śniadanie nie jest słodkie, więc jeśli macie ochotę na inne warianty, to proponuję wypróbować jeden z takich:

  1. Do gotowania kaszy dodać kilka drobno pokrojonych daktyli (wersja słodka).
  2. Po ugotowaniu dodać do śniadania pieczone buraki, pokrojone w cienkie plasterki (wersja wytrawna, wtedy nie dodajemy daktyli) – buraki świetnie pasują, serio :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *