Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami

Propozycja na bezglutenowe śniadanie. Glutenowcom też zasmakuje :-)

IMGP7575

SKŁADNIKI

– liście szpinaku (świeże lub mrożone)

– łyżka masła klarowanego

– jajka

– ząbek czosnku

– suszone oregano

– pieprz czarny

– sól

– 2 pomidory

– łyżka soku z cytryny

– kilka pomidorków koktajlowych

– natka pietruszki

– szczypta kurkumy

KROKI

1. Jeśli korzystamy z mrożonego szpinaku, rozmrozić go na patelni. Jeśli ze świeżego, umyć, przebrać, wrzucić na odrobinę wrzątku z łyżką klarowanego masła. Dodać pieprz, przeciśnięty przez praskę lud starty czosnek, sól.

2. Duże pomidory drobno pokroić i dodać do szpinaku razem z sokiem z cytryny, Dodać szczyptę kurkumy i chwilę pogotować.

3. W naczyniu do zapiekania ułożyć szpinak, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, uformować kieszonki i wbić do nich jajka. Doprawić pieprzem, pomidorki obsypać oregano i całość lekko posolić.

4. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (przy termoobiegu 160). Przed podaniem obsypać natką pietruszki.

Wariant: Do szpinaku i pomidorów dodać suszoną papryczkę chili i doprawić pieprzem kajeńskim.

JajkaSzpinak (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *