Kapuśniak z suszonymi pomidorami i boczniakami

Jeśli u Was również zapowiada się chłodna majówka, zapraszam na rozgrzewającą zupę. Kapuśniak z suszonymi pomidorami, boczniakami i ryżem.

 

ZupaKapusniakBoczniaki1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

  • 5-6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2-3 suszone grzyby
  • 300 g boczniaków
  • coś do przesmażenia boczniaków: masło klarowane lub olej kokosowy
  • 10 suszonych pomidorów (nie z zalewy!)
  • szklanka suchego ryżu pełnoziarnistego
  • 2 szklanki kiszonej kapusty
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 4 cienkie plasterki imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka tymianku
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka słodkiej papryki (np. wędzonej)
  • łyżka kminku
  • pieprz i sól
  • świeży koperek

 

ZupaKapusniakBoczniaki2 (1 of 1)

 

KROKI

  1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać pokrojone warzywa, ryż (przepłukany wcześniej na sicie), suszone grzyby i pomidory, imbir i zioła. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować aż ryż i warzywa zmiękną.
  2. W międzyczasie pokroić boczniaki na paseczki i przesmażyć je na klarowanym maśle lub w wersji wegańskiej na oleju kokosowym.
  3. Do zupy dodać przecier pomidorowy, boczniaki, poszatkowaną kapustę kiszoną. Całość pogotować jeszcze 5 minut. Posmakować i ewentualnie doprawić.
  4. Podawać ze świeżymi ziołami i kilkoma kroplami oliwy. Zupa jest najsmaczniejsza następnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *