Kasza jaglana z suszonymi pomidorami

JaglanaSuszonePomidory2 (1 of 1)

 

Czasami nie mamy czasu na długie gotowanie, w takich sytuacjach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Danie jest proste w przygotowaniu: wszystkie składniki wrzucamy do dużej patelni, przykrywamy i czekamy na pyszny obiad :-)

 

JaglanaSuszonePomidory1 (1 of 1)

 

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 10-15 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 4 duże pieczarki (u mnie z brązowym kapeluszem)
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: kilka różyczek brokuła
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz i sól
  • coś do zeszklenia cebuli: masło klarowane / olej kokosowy

KROKI

  1. Słonecznik i suszone pomidory namoczyć (chyba, że korzystamy z pomidorów w zalewie) w oddzielnych naczyniach na kilka godzin.
  2. Na dużej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć do zbrązowienia.
  3. Dodać pomidory pokrojone w paseczki, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, zalać 1 i 1/2 szklanką wrzątku, dodać przyprawy i przykryć.
  4. W międzyczasie odcedzić słonecznik i zblendować na gładką pastę. Po około 10 minutach dodać do kaszy razem z różyczkami brokuła (gałązki pokroić w plasterki i również dodać). Ponownie przykryć i dalej gotować na niewielkim ogniu, Być może będzie trzeba dodać odrobinę ciepłej wody, żeby kasza nadal miała co wchłaniać.
  5. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Przepis dodaję do akcji

Wegetariański obiad VI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *