Kitri, czyli indyjskie danie jednogarnkowe z fasolką mung

Kitri2 (1 of 1)

 

Kitri to niekosztowne danie z fasolki mung, ryżu i warzyw. Wszystkie składniki gotuje się razem tworząc piękną, kolorową paćkę. Proste w przygotowaniu, rozgrzewające i aromatyczne. Najwspanialsze z jesiennymi warzywami, przyrządzajcie teraz, kiedy pomidory mają jeszcze smak :-)

 

Kitri1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (dla tłumu)

  • 200 g fasolki mung w całości lub polówkach (polecam w połówkach, szybciej się gotuje i nie ma zielonych skórek w gotowym daniu, fasolka w połówkach, czyli mung dal, na zdjęciu obok papryczki)
  • 200 g ryżu (u mnie pełnoziarnistego)
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • 2-3 marchewki
  • 4 średnie pomidory
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 papryczki chilli (świeże lub suszone)
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego kuminu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • natka pietruszki do posypania

KROKI

  1. Fasolkę mung i ryż umyć na sicie i odsączyć (można już na tym etapie wymieszać ryż z dalem).
  2. Warzywa umyć, podzielić na różyczki lub pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  3. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, wsypać drobno pokrojone chilli i imbir, następnie zmielony kumin, przyprawy mieszać a po kilku sekundach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i różyczki kalafiora.
  4. Warzywa smażyć kilka minut, po czy dodać fasolkę mung i ryż, dolać wodę, kurkumę i doprowadzić wszystko do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i brokuły w różyczkach. Gotować jeszcze 10 minut aż brokuły lekko zmiękną. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *