Kokosowy jagielnik z malinami (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu)

JagielnikKokosowy1 (1 of 1)

 

Uwielbiam serniki. Zwłaszcza wegańskie :-)

Sernik kokosowy serwuje moje ulubione trójmiejskie wegańskie bistro i tak rozpoczęły się moje poszukiwania w celu odtworzenia tego smaku w wersji bez cukru. Zajęło to kilka prób, ale rezultat jest fantastyczny. Więc dzielę się przepisem na kokosowy jagielnik pod owocowym musem. Bez cukru, bez nabiału, bez glutenu.

 

JagielnikKokosowy2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na formę o średnicy 22 cm)

– 1 kubek suchej kaszy jaglanej

– 2,75 kubka mleka kokosowego (używam mniej tłustego mleka kokosowego z kartonika, można użyć dowolnego mleka roślinnego)

– 20 daktyli bez pestek

– dobrze schłodzona puszka mleka kokosowego (gęsta część, warto zostawić puszkę w lodówce na co najmniej 2 doby)

– 0,5 kubka wiórków kokosowych

– 5 łyżek soku z cytryny (sok mniej więcej z połowy cytryny)

– odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy

Mus owocowy:

– 1,5 kubka ulubionych owoców – maliny, jagody, truskawki lub wiśnie świetnie się sprawdzą

– 1/3 kubka zimnej wody

– 1 łyżeczka agaru

 

JagielnikKokosowy4 (1 of 1)

 

KROKI

1. Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku często mieszając, przepłukać na sicie, zalać mlekiem kokosowym, dodać drobno pokrojone daktyle i ugotować pod przykryciem na niewielkim ogniu.

2. Chwilę przestudzić i zblendować na gładką masę z sokiem z cytryny, stałą częścią mleka kokosowego i wiórkami. Posmakować i ewentualnie doprawić. Masa ‚sernikowa’ powinna być dość rzadka.

3. Masę przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej olejem kokosowym i posypanej wiórkami kokosowymi. Piec przez ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

4. Po ostudzeniu ciasta można przygotować mus owocowy. Owoce zblendować, w wodzie rozmieszać agar, dodać do owoców i podgrzać. Lekko zagotować często mieszając i przestudzić. Kiedy mus będzie chłodny, przełożyć na ciasto i schować do lodówki. Alternatywnie można przygotować galaretkę na wierzch (wystarczy sok owocowy i agar).

 

JagielnikKokosowy3 (1 of 1)

 

PS. Ciasto jest na talerzyku z reprodukcją portretu Adeli Bloch-Bauer autorstwa Klimta nieprzypadkowo. Polecam, jeśli jeszcze nie widzieliście, „Women in gold” (w polskim tłumaczeniu „Złota dama”). Nadal myślę o tej historii, stąd talerzyk sam się wepchnął na plan 😉

 

JagielnikKokosowy5 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *