Kopytka z masełkiem szałwiowym

Dziś coś dla miłośników klusek i innych dań mącznych. Całkowicie bezglutenowe, za to z pysznym masełkiem szałwiowym. Smacznego :-)Kopytka3 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– ziemniaki

– skrobia kukurydziana

– mąka ryżowa

– sól

– masło klarowane

– kilka listków świeżej szałwii

Kopytka1 (1 of 1)

KROKI

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i rozdziabać widelcem.

2. Dodać skrobię kukurydzianą i mąkę w proporcji 1:1 (tyle, ile wezmą ziemniaki) i wyrobić ciasto.

3. Uformować wałki i pokroić w kopytka. Ugotować w lekko osolonym wrzątku. Od wypłynięcia 1-2 minuty i odcedzić.

4. Rozpuścić masło klarowane i dodać świeżą szałwię. Smażyć aż liście się przyrumienią na niewielkim ogniu. Polać kluski i zajadać :-)

Kopytka2 (1 of 1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *