Kotlety wegetariańskie z czerwoną fasolą i pieczarkami

Przepis na bezglutenowe kotlety wegetariańskie z czerwoną fasolą, kaszą jaglaną i pieczarkami. Inspiracja z książki „Wiosna w kuchni pięciu przemian” Anny Czelej.

KulkiJaglane1 (1 of 2)

SKŁADNIKI

– 1 szklanka ziemniaczanego puree (z około 3 ziemniaków)

– 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli

– 1 cebula

– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

– 7-8 dużych pieczarek

– garstka tymianku

– garstka majeranku

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

– pieprz i sól

– niełuskany sezam do panierki

 

KulkiJaglane2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Pieczarki pokroić w kostkę i zeszklić; cebulę drobno pokroić i zeszklić (ja używam klarowanego masła, ale olej roślinny również się sprawdzi)

2. Ugotować ziemniaki, utrzeć z łyżką masła klarowanego lub oleju roślinnego. Dodać kaszę, przyprawić ziołami, pieprzem i solą. Wszystko utrzeć na gładką masę.

3. Wmieszać ugotowaną fasolę, usmażone pieczarki i cebulę. Masę posmakować i ewentualnie doprawić.

4. Uformować kulki lub kotlety, obtoczyć w sezamie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut, aż kulki/kotlety staną się rumiane i chrupiące. Najlepiej ustawić blachę u góry i wykorzystać funkcję grillowania.

2 Comments:

  1. skuszę się na jednego – są bardzo pomysłowe :)

  2. ja jestem fanką tego typu kotlecików, propozycja na pewno by mi zasmakowała!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *