Kotlety wegetariańskie z czerwoną fasolą i pieczarkami

Przepis na bezglutenowe kotlety wegetariańskie z czerwoną fasolą, kaszą jaglaną i pieczarkami. Inspiracja z książki „Wiosna w kuchni pięciu przemian” Anny Czelej.

KulkiJaglane1 (1 of 2)

SKŁADNIKI

– 1 szklanka ziemniaczanego puree (z około 3 ziemniaków)

– 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli

– 1 cebula

– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

– 7-8 dużych pieczarek

– garstka tymianku

– garstka majeranku

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

– pieprz i sól

– niełuskany sezam do panierki

 

KulkiJaglane2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Pieczarki pokroić w kostkę i zeszklić; cebulę drobno pokroić i zeszklić (ja używam klarowanego masła, ale olej roślinny również się sprawdzi)

2. Ugotować ziemniaki, utrzeć z łyżką masła klarowanego lub oleju roślinnego. Dodać kaszę, przyprawić ziołami, pieprzem i solą. Wszystko utrzeć na gładką masę.

3. Wmieszać ugotowaną fasolę, usmażone pieczarki i cebulę. Masę posmakować i ewentualnie doprawić.

4. Uformować kulki lub kotlety, obtoczyć w sezamie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut, aż kulki/kotlety staną się rumiane i chrupiące. Najlepiej ustawić blachę u góry i wykorzystać funkcję grillowania.

2 Comments:

  1. skuszę się na jednego – są bardzo pomysłowe :)

  2. ja jestem fanką tego typu kotlecików, propozycja na pewno by mi zasmakowała!

Pozostaw odpowiedź foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *