Kotlety z brązowej soczewicy

Lubię zamykać strączkowe z kaszami w jednej potrawie. Takie połączenie stanowi pełnowartościowy posiłek i pozostawia dużo miejsca na talerzu na szaleństwa warzywne. Poniżej przepis na kotlety z soczewicy i kaszy gryczanej.
KotletySoczewica (2 of 2)

SKŁADNIKI

– 1 szklanka brązowej soczewicy

– 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej

– 1 cebula

– duża garść majeranku

– szczypta tymianku

– łyżeczka słodkiej papryki

– łyżeczka bazylii

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 łyżeczka czarnej gorczycy (zmielić w młynku do kawy)

– 2 łyżki mąki gryczanej

– łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego

– opcjonalnie: kilka listków świeżej szałwii

KROKI

1. Soczewicę ugotować do miękkości z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i solą. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju lub maśle. Kaszę gryczaną niepaloną ugotować do miękkości (ok. 10-15 minut).

2. Przestudzoną soczewicę zblendować z przyprawami, kaszą, cebulą i mąką. Mokrymi dłońmi uformować kotlety i ułożyć na papierze do pieczenia.

3. Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Świetnie komponuje się z sałatką z buraczków.

KotletySoczewica (1 of 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *